Wat is netwerkeconomie?

De netwerkeconomie is de economische context waarin wij leven, ontstaan dankzij de informatierevolutie. Dit nieuwe economische paradigma groeit dankzij de nieuwe technologie waarvan we vandaag gebruik maken. Het is een andere wereld dan die ten tijde van de industriële revolutie en die verandering brengt zo haar eigen problemen, maar vooral ook opportuniteiten met zich mee. Daarvoor hebben we nieuwe ondernemers nodig die we in Kortrijk willen opleiden met de bachelor in de netwerkeconomie.

Omdat een beeld soms meer duidelijk maakt dan woorden, hebben we een poster gemaakt die de netwerkeconomie duidt en de positie en skills van de ondernemer van de 21ste eeuw te midden deze nieuwe wereld plaatst. Je kan onze poster hier downloaden.

Een concreet beeld van de opleiding krijg je ook in onze brochure: Programma

 

Wat is een netwerkeconoom?

De netwerkeconoom is vooral een ondernemer gericht op de recente ontwikkelingen in de maatschappij waar we net over spraken. Dat maakt hem uitermate geschikt om op zelfstandige basis een bedrijf op te starten (start-up entrepreneur), maar ook om als initiatiefnemer binnen een bedrijf of organisatie het veranderingsproces te begeleiden van dit bedrijf of deze organisatie (intrapreneur). Projectmanager of change manager, zijn dan ook dé beroepen die bij deze opleiding horen.

Wat betekent dit concreet vandaag de dag?

Op tal van domeinen zien we het belang van nieuwe ontwikkelingen. In de zogenaamde deeleconomie en peer-to-peer economie nemen de gevolgen hand over hand toe. Onze klassieke bedrijven en organisaties zoeken zich aan te passen aan deze nieuwe situatie en net hier willen wij met de bachelor netwerkeconomie een helpende hand bieden.

Met Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat is onze manier van communiceren en organiseren helemaal veranderd.

Google en Wikipedia zorgden ervoor dat onze kennisverwerving is gerevolutioneerd. Dit heeft niet alleen rechtstreeks op ons een invloed, maar het zorgt er ook voor dat er allerhande bedrijven en organisaties ontstaan die op deze ontwikkelingen inspelen. Airbnb, Couchsurfing en Tripadvisor zorgen voor een revolutie in de toeristische sector. Uber, Cambio en BlaBlaCar doen hetzelfde voor personentransport.

Wat zijn de concrete gevolgen van deze ontwikkelingen voor de opleiding zelf en de studenten?

In de bachelor Netwerkeconomie staat niet de reproductie van kennis centraal, maar het kunnen toepassen van nieuwe concepten en technieken in concrete projecten en samenwerken met een diversiteit aan bedrijven en organisaties. Dat heeft tot gevolg dat wij geen examens organiseren en dat meer dan driekwart van de punten te verdienen valt met projecten.

Als student komt het er in de eerste plaats op aan dat je durft te ondernemen en dat je zelf verantwoordelijkheid opneemt voor je acties, rekening houdend met de wereld rondom jou en met een goed begrip van de hedendaagse ontwikkelingen in de maatschappij. Je werkt met andere woorden samen met anderen aan een betere wereld.

Interesse?

Het zijn spannende tijden en we hebben nood aan koplopers met zin voor initiatief. Ben jij zo’n koploper? Aarzel niet een mailtje te sturen naar ne@howest.be of vul ons contactformulier in op de homepage. We zullen met plezier meer info over de opleiding geven.

Volg ons op: Facebook | Twitter | Soundcloud

De bachelor Netwerkeconomie is een opleiding van Hogeschool West-Vlaanderen.